
Zoetzure courgettes met ui en mosterdzaad
OmschrijvingOnder andere erg lekker op een boterham met kaas, maar ook lekker bij sla of op een broodje hamburger. Zoet/zure courgettes zijn zeker 1 jaar houdbaar. Ingrediënten
|
![]() |
Voorbereiding
- Als u een keukenmachine hebt met snijschijf gebruik hem dan om de courgettes en uien te snijden. Snijd de courgettes ongeschild en de uien in dunne plakjes. Roer de courgetteplakjes, de uienplakjes en het zout in een grote pan of kom goed door. Leg een bord op de gezouten groenten en zet hierop iets om het te verzwaren (bijvoorbeeld een fles gevuld met water). Laat alles zo 2 uur staan.
- Laat de gezouten groenten uitlekken in een vergiet. Doe ze terug in de pan en vul de pan verder op met water. Roer dit goed door, zodat het zout wat nog op de groenten aanwezig is in het water wordt opgelost. Doe de groenten weer in de vergiet en laat weer uitlekken.
- Breng ondertussen de overige ingrediënten in een roestvrij stalen pan aan de kook en laat dit op een laag vuur 3 minuten doorkoken.
Pas op voor uw ogen, hete azijn is erg zuur.
Haal de pan van het vuur, voeg het courgette/ui mengsel voorzichtig toe en meng goed door elkaar. - Laat dit nog eens 2 uur staan.
Bereidingswijze
- Breng het courgette mengsel weer aan de kook en laat 5 minuten doorkoken.
- Vul de potten, zie 'Potten vullen met chutney, zoet/zure producten of jam'.
Opmerkingen:
- Met 400 gram suiker worden de zoetzure courgettes erg zoet, verminder suiker naar wens.
- Een snelle versie: vervang 60 gr zout voor 1 eetlepel zout (8 gram).
Kook alle ingrediënten 15 minuten en doe het mengsel direct in de potten.
Er is dan 1 pot extra nodig, omdat er geen water onttrokken wordt aan de courgettes.
(Aangepast in juli 2022)