
Aardbeiensiroop:
Ingrediënten:
800 gram aardbeien gekookt
400 gram suiker
8 gram geleipoeder
Zie 'Potten vullen met jam, chutney of zoet/zure producten'.
Bereiding:
- Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer de aardbeien.
- Weeg de pan waarin de aardbeien gekookt worden en schrijf het gewicht op.
- Breng de aardbeien (zonder water) langzaam aan de kook.
Laat alles nog ruim 10 minuten zachtjes doorkoken.
Let op: Kokende siroop is gloeiend heet: veel heter dan kokend water. - Zet de pan af.
- Pureer met een staafmixer, pas op dat het niet spettert.
- Leg een onderzetter op de weegschaal en weeg de pan voorzichtig. Bereken het gewicht van de aardbeiensap.
- Meng de suiker met de geleipoeder, voeg het toe aan het aardbeiensap en laat de massa nog 2 minuten koken.
(Laat niet te lang koken, dan werkt de pectine in de geleisuiker niet meer.) - Vul de potten.
- De schoongemaakte potten direct sluiten en 5 minuten ondersteboven zetten.
Gehalte suiker en aardbeien:
Ingrediënt |
Gewicht |
Suiker |
Suiker |
(gram) |
(%)
|
(gram) |
|
Aardbeien |
800 |
5.0 |
40.0 |
Suiker |
400 |
100.0 |
400.0 |
Geleipoeder |
8 |
32.0 |
2.6 |
-------- |
-------- |
||
1208 |
442.6 |
||
Suiker in eindproduct is 36.6 % Aardbeien in eindproduct is 66.2 % |
Bereken het suikergehalte in jam of siroop (klik hier).