
Aalbessensiroop:
Ingrediënten:
- 750 gram aalbessensap gekookt (uit roerzeef)
- 280 gram geleisuiker
Zie 'Potten vullen met jam, chutney of zoet/zure producten'.
Bereiding:
- Was de aalbessen
- Weeg de pan waarin de aalbessen gekookt worden
- Breng de aalbessen (zonder water) langzaam aan de kook.
Laat alles nog ruim 10 minuten zachtjes doorkoken.
Let op: Kokende siroop is gloeiend heet: veel heter dan kokend water. - Zet de pan af.
- Gebruik een roerzeef om te voorkomen dat pitjes en stokjes in de siroop komen.
- Weeg de pan voorzichtig (leg een onderzetter op de weegschaal) en bereken het gewicht van de aalbessensap.
- Voeg de geleisuiker toe aan de aalbessensap en laat de massa nog 2 minuten koken.
(Laat niet te lang koken, dan werkt de pectine in de geleisuiker niet meer.) - Vul de potten.
- De schoongemaakte potten direct sluiten en 5 tot 10 minuten ondersteboven zetten.
Berekening suikergehalte:
Ingrediënt |
Gewicht |
Suiker |
Suiker |
(gram) |
(%)
|
(gram) |
|
Aalbessen |
750 |
6.0 |
45.0 |
Geleisuiker |
280 |
99.0 |
277.2 |
-------- |
-------- |
||
1030 |
322.2 |
||
Suiker in eindproduct is 31.3 % Aalbessen in eindproduct is 72.8 % |
Serveersuggestie:
Heerlijk over vanille(yoghurt) of vanille ijs.
Bereken het suikergehalte in siroop of jam (klik hier).
Opmerking:
Prijzen (juni 2022):
- kristalsuiker = 0.65 euro per kilogram,
- geleisuiker = 1.58 tot 2.03 euro per 50 gram.
- gelei poeder = 2.09 euro per 50 gram.