
Courgettejam
Ingrediënten:
1 kilo schoongemaakte courgettes
1 kilo geleisuiker
1
citroen
1 sinaasappel
Bereiding:
- Snij de courgettes (schillen hoeft niet) en verwijder met eventueel het zachte gedeelte van het zaad.
- Rasp de courgette en rasp ook de schil van de citroen.
- Pers de citroen en de sinaasappel uit.
- Breng de geraspte courgette, de citroenrasp, het citroen- en sinaasappelsap onder voortdurend omscheppen langzaam aan de kook.
Laat alles nog ruim 10 minuten zachtjes doorkoken.
LET OP: Kokende jam is gloeiend heet: veel heter dan kokend water. - Pureer eventueel nog met een staafmixer.
- Voeg de geleisuiker toe en laat de massa nog 3 minuten flink bruisend koken.
(Laat niet te lang koken, dan werkt de pectine in de geleisuiker niet meer.) - De schoongemaakte potten * direct sluiten en 5 minuten ondersteboven zetten.
- Zie verder 'Potten vullen met chutney, zoet/zure producten of jam'.
Gehalte suiker:
Ingrediënt |
Gewicht |
Suiker |
Suiker |
(gram) |
(%)
|
(gram) |
|
Courgettte |
1000 |
2.4 |
24.0 |
Geleisuiker |
1000 |
99.0 |
990.0 |
Sinaasappelsap |
80 |
9.1 |
7.3 |
Citroensap |
80 |
10.0 |
8.0 |
-------- |
-------- |
||
2160 |
1029.3 |
||
Suiker in eindproduct is 47.7 % |
Bereken het suikergehalte in jam of siroop (klik hier).
Variatie tip:
voeg 2 theelepels italiaanse kruiden en 2 theelepels kaneel toe.