Courgettejam met Italiaanse kruidenCourgettejam

IngrediŽnten:

1 kilo schoongemaakte courgettes
1 kilo geleisuiker
1 citroen
1 sinaasappel

Bereiding:

  • Snij de courgettes (schillen hoeft niet) en verwijder met eventueel het zachte gedeelte van het zaad.
  • Rasp de courgette en rasp ook de schil van de citroen.
  • Pers de citroen en de sinaasappel uit.
  • Breng de geraspte courgette, de citroenrasp, het citroen-†en sinaasappelsap onder voortdurend omscheppen langzaam aan de kook.
    Laat alles nog ruim 10 minuten zachtjes doorkoken.
    LET OP: Kokende jam is gloeiend heet: veel heter dan kokend water.
  • Pureer eventueel nog met een staafmixer.
  • Voeg de geleisuiker toe en laat de massa nog 3†minuten flink bruisend koken.
    (Laat niet te lang koken, dan werkt de pectine in de geleisuiker niet meer.)
  • De schoongemaakte potten * direct sluiten en 5 minuten ondersteboven zetten.

  • Zie verder 'Potten vullen met chutney, zoet/zure producten of jam'.

Variatie tip:

voeg 2 theelepels italiaanse kruiden en 2 theelepels kaneel toe.